I Björkhagen finns två byggnader som är kända i vida kretsar och omtalade för sin skönhet: Markuskyrkan och höghuset i centrum. Den mörka och låga kyrkan ligger bland björkarna i skogsbrynet och är inte alltid lätt att urskilja, medan det ljusa höghuset är ett landmärke som syns från långt håll.
Att det räcker gott och väl för Björkhagens del med dessa båda arkitektoniska märkvärdigheter tycker nog de flesta. Men inte alla. Somliga, som Stiftelsen Stockholms studentbostäder och arkitektbyrån White, anser att här ska byggas ett nytt höghus som ska få "rollen av vår tids landmärke i Björkhagen".
Huset, som är tänkt att innehålla 140 studentlägenheter, ska ligga i kvarteret Orkanen, i ett litet grönområde mellan Simrishamnsvägen och de nyaste husen på Ystadsvägen. Byggnaden ska vara 21 m bred (lika mycket som de befintliga husens norra gavel) och 23 m djup (mot 17 i befintliga hus). Höjden ska vara 10 våningar, vilket är "någon meter högre än de övriga punkthusen och ca tre våningar lägre än centrumhuset".
För att denna stora byggnad inte ska se alltför klumpig ut vill arkitekterna göra "ett antal urspåringar i volymen som ger möjlighet till uterum med gemensamma vistelseytor och t.ex. balkongodling".
Stadsbyggnadskontoret uttrycker viss skepsis till kåken ifråga, men förordar "det föreliggande förslagets inriktning" och anser att "platsen i stadslandskapet är väl lämpad för att pröva ett så uttrycksfullt tillskott som de föreslagna byggnaden utgör."
Stadsmuseet är direkt negativt mot utformningen av huset. Museet tycker det är okej att bygga på platsen, men "med en byggnad anpassad efter stadsbilden och de befintliga punkthusen i höjdm volym och skala. Stadsmuseet anser att den föreslagna höjden på 10 våningar i kombination med placeringen i ett topografiskt höjdläge gör att byggnaden kommer att vara synlig på mycket långt håll och negatvit inverka på stadsbilden samt riskerar att negativt konkurrera med skivhuset i Björkhagens centrum."
Efter att ha sett skisserna på förslaget kan jag inte annat än hålla med Stadsmuseifolket.
Eländet kan beskådas här.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar