torsdag 27 januari 2011

I startgroparna

I slutet av mars kommer stadsbyggnadsnämnden att behandla en startpromemoria för bygge på Karlskronavägen. Om förslaget antas innebär det klartecken för fortsatt projektering av ett u-format bostadshus med fyrtio lägenheter (bostadsrätter, förstås). Parkeringsplatser är tänkta att finnas i ett garage under huset samt i bottenvåningen. För att huset ska få plats måste den nyanlagda gång-, spring- och skidåkningsslingan samt pulkabacken dras om.

Det låter inte bra. För att husen ska rymma fyrtio lägenheter måste de bli rätt höga, vilket givetvis kommer att störa i en omgivning med mest trevåningshus. Och en omdragning av den nya skogsvägen innebär med nödvändighet att ytterligare intrång görs i naturreservatet. Och fyrtio lägenheter medför förstås en avsevärt utökad trafikmängd på den smala Karlskronavägen. 

Det finns skäl att hålla koll på vad som händer framöver.

Redan nu händer det saker vad gäller kvarteret Duggregnet vid Helsingborgsvägen. Där vill Svenska Bostäder, enligt de senaste (och nedbantade) planerna bygga tre höghus i sluttningen mot Hässleholmsvägen samt ett lägre hus framför däcksverkstaden och ungdomsgården vid Malmövägen.

De invändningar man kan ha mot detta är till exempel att antalet parkeringsplatser minskar vid kyrkan, att höghusen kan hindra att solljuset når kyrkan, att låghuset skulle skymma det fina blå huset där ungdomsgården ligger och att lägenheterna i höghusen troligen blir rätt mörka och trista. Låghusförslaget innebär rimligen också att både ungdomsgården och däckverkstaden måste flytta, eftersom ingen av dessa verksamheter låter sig förenas med bostäder.

På tisdag den 1 februari kl. 17-19 är det samrådsmöte om Duggregnet i stadsdelsförvaltningens lokaler på Björkhagsplan. Gå dit, lyssna och säg vad ni tycker. Själv tycker jag det bästa vore att riva eller bygga om det fula förvaltningshuset och göra bostäder (hyresrätter, förstås) där. Det skulle verkligen tillföra någonting när det gäller bebyggelsen i Björkhagen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar